W jaki sposób czyścić lodówkę?

Czyszczenie lodówki na pewno nie należy do najciekawszych czynności, ale zaniedbywanie tego może prowadzić do psucia się żywności i wydobywania się nieprzyjemnych zapachów. Aby uniknąć tych problemów, trzeba pamiętać o regularnym czyszczeniu lodówki oraz kontrolowaniu jej zawartości.

Jeśli w naszej lodówce pojawił się nieprzyjemny zapach oraz zauważymy, że niedawno zakupione produkty szybko tracą swoją świeżość – to oznaka, że musisz jak najszybciej wyczyścić swoją lodówkę. Nie należy jednak doprowadzać do takiej sytuacji, ponieważ stwarzamy sobie tylko więcej pracy.

Regularne czyszczenie oraz sprawdzanie ważności produktów sprawi, że jedzenie będzie dłużej utrzymywało swoją świeżość, a co za tym idzie będzie zdrowsze i smaczniejsze.

To jak często należy myć lodówkę zależy od jej stanu oraz tego, jak często jej używamy. Oczywiście warto pamiętać, że nawet jeśli nie zauważamy w niej oznak brudu czy nie odczuwamy nieprzyjemnego zapachu, i tak powinniśmy ją regularnie odświeżać. Częstotliwość będzie zależna od ilości osób, korzystających z tego sprzętu.

Akcesoria potrzebne do czyszczenia lodówki

Przechodząc do czynności sprzątania naszej lodówki, powinniśmy pamiętać o wcześniejszym przygotowaniu akcesoriów oraz środków myjących. Przede wszystkim będzie nam potrzebny kosz na śmieci, ustawiony w pobliżu, tak by wyrzucać resztki jedzenia. Oprócz tego płyn do mycia naczyń, gąbka, ściereczka z mikrofibry, uniwersalny środek czyszczący oraz soda, która także może okazać się niezbędna. Warto także zadbać o gumowe rękawiczki, które ochronią nasze dłonie i paznokcie.

W misce przygotujmy sobie roztwór z płynu do mycia oraz wody, w którym będzie można maczać gąbkę. Jeśli lodówka była bardzo brudna, zadbajmy o wymianę wody podczas mycia, aby nie rozmazywać zanieczyszczeń. Możemy użyć także spryskiwacza zamiast miski, wtedy lepiej używać ręczników papierowych do wycierania.

Asortyment sklepu General Fresh obejmuje m.in. odświeżacz, kostki, żele i inne środki czystości

Podstawowe kroki

1. Na początku należy wyjąć wszystko z lodówki i od razu przeprowadzić selekcję. Produkty nieświeże czy niezdatne do spożycia, należy wyrzucić do kosza. Pamiętajmy, aby robić to podczas wyjmowania produktów, ponieważ zaoszczędzimy dzięki temu czas i miejsc na ustawianie innych rzeczy.

2. Wyjmijmy wszystkie elementy, które można umyć w zlewie. Półki czy szuflady możemy spłukać i wyczyścić pod bieżącą wodą. Pozostawmy lodówkę całkowicie pustą, aby łatwiej czyściło nam się jej wszystkie kąty i zakamarki.

3. Pozbywamy się okruchów i innych resztek jedzenia. Możemy wymieść je ściereczką lub za pomocą ręcznika papierowego. Następnie spryskajmy ją środkiem do czyszczenia lub wyczyśćmy namoczoną gąbką. Większe zanieczyszczenia możemy posypać sodą. Pozostawmy to na kilka minut, a w tym czasie zajmijmy się czyszczeniem półek oraz szuflad, które wyjęliśmy.

4. Następnie wycieramy wnętrze lodówki, możemy użyć gąbki z wodą, aby pozbyć się resztek płynu, a potem wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym lub szmatką. Wkładamy wyjęte elementy oraz żywność.

5. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu możemy zastosować sodę rozpuszczoną w miseczce. Roztwór pozostawiony w lodówce będzie neutralizował przykre zapachy.

Post Comment