Wodorosty morskie – jakie są ich właściwości?

Dlaczego algi morskie cieszą się tak dużą popularnością? Jakie są właściwości wodorostów? Czy wszystkie są odpowiednie do spożycia? Jaki rodzaj alg morskich jest najlepszy? Poniżej znajdziecie kilka istotnych informacji na ten temat.

Wodorosty to jeden z głównych składników kuchni azjatyckiej. Są bogate w wartościowe substancje odżywcze, które są bardzo ważne dla naszego zdrowia. Obfitują w dużą ilość witamin oraz składników mineralnych. Wystarczy niewielka ilość alg, by pokonać ewentualne niedobory niektórych składników odżywczych. Istnieje wiele różnych odmian glonów, które można przygotowywać na różne sposoby. Najbardziej rozpowszechnione jest wykorzystywanie wodorostów do przygotowywania sushi.

W algach morskich możemy znaleźć wiele niezbędnych składników odżywczych, które mają wpływ na nasze zdrowie oraz samopoczucie. Są bogatym źródłem białka, składników mineralnych oraz witamin. Znajdziemy w nich witaminę A, witaminy z grupy B, C, E oraz K. Poza tym znajduje się w nich duża ilość jodu – pierwiastka, którego często brakuje nam w naszej diecie. Znajdują sie w nich również spore ilości kwasów omega-3. Wszystkie te właściwości świadczą o tym, że algi morskie to niezwykle zdrowy produkt dla naszego organizmu. Niestety istnieją również wady. Należy uważać, by nie spożywać zbyt dużej ilości wodorostów.

Na zdrowie

Algi morskie ze względu na swoje właściwości mają działanie przeciwzakrzepowe czy przeciwmiażdżycowe. Poza tym są bardzo pomocne w walce z nadwagą oraz cellulitem – regulują gospodarkę wodną organizmu. Wiele rodzajów wodorostów posiada również właściwości detoksykacyjne, które pozwalają usuwać toksyczne związki z przewodu pokarmowego. Powodują również zwiększenie odporności organizmu oraz wykazują zdolność do obniżania ciśnienia krwi oraz poziomu cholesterolu. Do innych ważnych zalet można zaliczyć to, że algi morskie wspomagają pamięć i koncentrację, wzmacniają kości, przyśpieszają metabolizm, a także wspomagają odchudzanie.

Pod adresem goldsushi.pl znajdują się interesujące zestawy i promocje – sprawdź!

Najważniejszy jest umiar

Chociaż algi morskie są bogate w mnóstwo zdrowych składników odżywczych powinniśmy zachować umiar w ich spożywaniu. Niestety okazuje się, że są one dla niektórych osób ciężkostrawne, dlatego zbyt duże ilości wodorostów mogą spowodować kłopoty trawienne. Poza tym, zbyt duże spożycie alg morskich może być szkodliwe dla osób, które mają problemy z tarczycą. Zawarta jest w nich duża ilość sodu oraz jodu, co może być niekorzystne w tym przypadku.

Najpopularniejsze rodzaje

Jednym z najpopularniejszych gatunków wodorostów wykorzystywanym w kuchni jest nori. Najczęściej stosowany jest on do sushi. Można go kupić w formie sprasowanych płatów, przypominających kartki papieru. Ten rodzaj glonów jest lekkostrawny oraz pomaga obniżać poziom ,,złego” cholesterolu we krwi.

Wakame to również bardzo popularny rodzaj glonów. Jest to podstawowy składnik zupy miso. Nie powinien być spożywany w dużej ilości przez osoby, które mają problem z nadciśnieniem – zawarte jest w nim stosunkowo dużo sodu.

Post Comment